Влияние магнитного поля на триплет-триплетную аннигиляцию при неоднородном уширении триплетных уровней - Афанасьев, Д.А.; Ибраев, Н.Х. (Изд-во КарГУ им. Е.А.Букетова, 2012)
Мақалада Ленгмюр-Блоджетт 7-децилокси–3(4'-этоксифенил)-кумарин жəне пальмитиндық қышқылдардың аралас қабықшаларының триплет-триплеттік аннигиляциясының зерттеулер нəтижелері көрсетілген. Люминофор молекуласының концентрациясы 33 моль%, қабықшалар 10, 2 жəне 1 сандық қабаттары алынды. Температураның кумарин бояғышының молекулаларына баяу флуоресценциясына əсері ТТА термиялық активация үрдісіне біртексіз кеңеюінің зат қабат санына тəуелділігін көрсетті. Сыртқы магниттік өрісінің АБФ қарқынына əсері қабықшалардың əр түрлі сандық қабаттарына байланысын анықтады. Берілген заттың энергетикалық деңгейлердің кеңеюі жəне осы заттағы магниттік эффекті үрдістерінің арасындағы байланыс байқалды. Магниттік эффектінің уақыттық тəуелділігі кумарин бояғыштарының ТТА кластерларының реттелуі немесе хаостық молекулалардың таралуына басым болуына байланысты. In this work results of research of triplet-triplet annihilation of mixed Langmuir-Blodgett films 7-decyloxy-3 (4'-ethoxyphenyl)-coumarin and palmitic acid. Films with quantity of layers 10, 2 and 1 have been received with concentration of molecules luminophor 33 mol%. Effect of temperature on the delayed fluorescence of coumarin dye molecules showed the presence of thermal activation process of TTA because inhomogeneous broadening of triplet energy levels. The influence of external magnetic field on the intensity ADF is different for films with different number of layers in the film. There is a relationship between the processes of the broadening of the triplet energy levels of the coumarin dye and magnetic effects in these films. Time dependence of the magnetic effect associated with the domination of the contribution of ordered clusters or randomly oriented molecules clusters into the TTA process.
Influence of external magnetic field on triplet-triplet annihilation at the broadening of the triplet energy levels
Keywords: Ленгмюр-Блоджетт; 7-децилокси–3(4'-этоксифенил)-кумарин; пальмитин қышқылдар; триплет-триплеттік аннигиляциясы; кумарин; флуоресценция