Тілдік білім берудегі педагогикалық дизайн мүмкіндіктері - Нұрманова, Г.Н. (Академик Е.А. Бөкетов атындағы Қарағанды университеті, 2022)
Мақалада цифрлық технологиялар арқылы оқыту үдерісін дамыту мәселелері баяндалған. «Педагогикалық дизайн» түсінігіне талдау жасалып, аталған терминге берілген анықтамалар сараланып, негізгі принциптері сипатталған. Педагогикалық дизайн жасауға қажетті бірнеше шетелдік модель үлгілері берілген. Оның ішінде ADDIE моделінің өзіндік ерекшеліктері мен білім берудегі тиімділігі талданған. ADDIE моделіне негізделген 4 модульден тұратын курстың педагогикалық дизайн үлгісі көрсетілген. Бірінші модуль бойынша цифрлық дәуірдегі педагог моделі, екінші модульде жаңа сабақты ұйымдастыруға қажетті онлайн платформалар түсіндіріледі. 3-модульде тілдік білім берудегі тапсырмаларды түрлендірудің бірнеше техникалары баяндалады. Ал соңғы 4-модульде мұғалімнің ақпараттық құзыреттілігін арттыру жолдары сөз болады. Мақалада аталған курсты жасауға негіз болған сауалнама сұрақтары және нәтижелер талданған. Алынған статистикалық мәліметтер арқылы мәселе анықталып, шешу жолдары ұсынылған. Сонымен қатар, мақала мазмұнында курс мазмұны, мазмұнды құрайтын модуль мақсаттары баяндалып, күтілетін нәтижелері сарапталған. Тілдік білім беруде педагогикалық дизайн тиімділігін таныту мақсатында тәжірибеден өткізілген «Қазақ тілі мен әдебиетін оқытудағы цифрлық трансформация» тақырыбындағы семинар мазмұны мен барысы сипатталған. Жалпы алғанда, мақала оқытуда цифрлық технологиялардың тиімді тұстарын талдап көрсетуді мақсат еткен.
Возможности педагогического дизайна в языковом образовании
Possibilities of pedagogical design in language education
Keywords: цифрлық дәуір; цифрлық технологиялар; педагогикалық дизайн; онлайн платформалар; ақпараттық құзыреттілік; презентация; цифрландыру; тапсырмалар; әдістеме.