Цифрлық білімдік ортада студенттердің оқу мотивациясының қалыптасу ерекшеліктері - Серикбaевa, Н.Б.; Рaхимгaлиевa, П.С.; Сулейменова, Ж.Т. (ҚарУ баспасы, 2021)
Мақала мазмұны цифрлық технологиялардың қарқынды дамуына байланысты студенттердің оқу мотивациясының қалыптасу деңгейін салыстырмалы түрде талдауға бағытталған. Цифрландыру үдерісі адами капиталдың дамуын көздей отырып, студенттерді жоғары оқу орындарында қашықтықтан жəне дəстүрлі формада оқытуға мүмкіндік береді. Соңғы тəжірибелер көрсеткендей, республика бойынша студенттердің 75 % цифрлық құралдарды пайдалану іскерлігін меңгерген, алайда онлайн білім алуға деген оқу мотивациялары төмен деңгейде. Зерттеу жұмысы аясында дəстүрлі формада оқитын жəне қашықтықтан онлайн білім алатын студенттердің оқу мотивациясы деңгейінің өзгеру ерекшеліктері салыстырмалы тұрғыда талданды. Арнайы психодиагностикалық əдістердің көмегімен күндізгі бөлім мен қашықтықтан оқитын студенттердің жетістікке жету жəне сəтсіздіктен қашу мотивациясының қалыптасу ерекшеліктері бойынша нəтижелер алынды. Жоғары оқу орнының 125 студентінен алынған зерттеу нəтижелері қашықтықтан білім алуда студенттердің оқу мотивациясының бірқатар себептерге байланысты өзгеретіндігін көрсетті. Мақалада цифрлық орта жағдайында студенттердің оқу мотивациясының қалыптасуына ықпал ететін педагогикалық жəне психологиялық факторларға сипаттама беріліп, алынған зерттеу нəтижелерінің сандық жəне сапалық талдауы ұсынылған.
Особенности формирования учебной мотивации студентов в цифровой образовательной среде
Features of the formation of educational motivation of students in a digital educational environment
Keywords: цифрландыру; цифрлық білімдік орта; кəсіптік даярлау; цифрлық құралдар; қашықтықтан оқыту; дəстүрлі оқыту; мотив; оқу мотивациясы; өзін-өзі реттеу