Халықаралық салыстырмалы зерттеулер деректерді қабылдауға арналған саясатты шешімдер көзі ретінде - Балтабай, С.М. (Академик Е.А. Бөкетов атындағы Қарағанды университеті, 2025)
Мақалада Қазақстанның халықаралық салыстырмалы білім беру зерттеулеріндегі (PIAAC, PISA, ICILS) нәтижелері қарастырылады. 2022 жылы жарияланған бұл зерттеулер Қазақстанның білім беру сапасы бойынша аутсайдерлік көрсеткіштерге ие екенін көрсетті. Сонымен қатар, U.S. News рейтингтерінің қорытындылары да осы тенденцияны растайды. Бұл көрсеткіштер адами капиталдың даму деңгейінің төмендеуін айқындап, елдің ұзақ мерзімді экономикалық әл ауқатына қауіп төндіретінін білдіреді. Адами капитал – бұл жеке тұлғаның білімі, дағдылары мен тәжірибесі жиынтығы, ол елдің экономикалық және әлеуметтік 163 дамуына тікелей әсер етеді. Зерттеулер көрсеткендей, білімге салынған инвестиция еңбек өнімділігін арттырып, жаңа технологияларды игеруге ықпал етеді. Дүниежүзілік банк, Дүниежүзілік экономикалық форум және ЭЫДҰ сарапшылары білімнің экономикалық өсуге оң әсерін атап өтеді.
Keywords: Қазақстан; адами капитал; білім беру жүйесі; халықаралық зерттеулер; PISA; PIAAC; ICILS; экономикалық өсу; білімге инвестиция; білім сапасы; еңбек өнімділігі; білім беру реформалары; U.S. News рейтингі; жаһандық бәсекеге қабілеттілік; Дүниежүзілік банк; ЭЫДҰ