Қазақстан Республикасының қылмыстық заңнамасындағы сыбайлас қатысу институтының новелласы - Қалғожинова, А.М.; Жұмашева, А.Т. (Вестник Карагандинского университета, 2016)
Мақала қылмыстық құқық бұзушылықтардағы сыбайлас қатысу институтының теоретикалық жаңалықтарын шолуға арналған. 2014 жылғы Қазақстан Республикасының Қылмыстық кодексі көп жағынан 1997 жылғы Қылмыстық Заңның нормаларын сақтап қалды (сыбайлас қатысу түсінігі, сыбайлас қатысушылардың түрлері, олардың жауаптылығының негіздері жəне шектері). Қазақстанның қолданыстағы қылмыстық заңнамасының негізгі жаңа енгізулері: қылмыстық құқық бұзушылықта сыбайлас қатысу нысаналарын (адамдар тобы, алдын ала келісім бойынша адамдар тобы) жəне сыбайлас қатысудың ұйымдасқан нысаналарын (қылмыстық топ) ажырату. Авторлармен қылмыстық топ түрлерінің заңнамалық анықтамалары талданған, олардың қылмыстық-құқықтық жəне криминологиялық ерекшеліктері анықталған.
Keywords: 2014 жылғы Қазақстан Республикасының Қылмыстық кодексі; қылмыстық құқық бұзушылықта сыбайлас қатысу; қылмыстық құқық бұзушылықта сыбайлас қатысу нысаны; ұйымдасқан қылмыстық əрекетте сыбайлас қатысу нысаны; қылмыстық топтар; қылмыстық топтар түрлерінің қылмыстық-құқықтық; жəне криминологиялық өлшемдері