Шанхай ынтымақтастық ұйымының қауіпсіздік саясатының қалыптасуы (2001–2006 жж.) - Стамбулов, С.Б.; Смагулова, Г.М.; Дутта, Мондира (Вестник Карагандинского университета, 2016)
Мақалада Шанхай ынтымақтастық ұйымының (ШЫҰ) 2001–2006 жж. аралығындағы қауіпсіздік саясатының нормативтік жəне институционалдық негізінің қалыптасуы қарастырылды. 2001–2006 жж. аралығындағы Орталық Азия аймағындағы объективті өзгерістердің көрінісіне айналған ШЫҰ-ның қауіпсіздік саясаты, террористік қауіп-қатермен күресуге бағытталған ШЫҰ саясатының негізгі кезеңі зерттелді. Осы жылдарда қабылданған ШЫҰ-ның негізгі құжаттарына салыстырмалы талдау жасалып, олардың маңыздылығы айқындалды. Авторлар ШЫҰ-ның терроризммен күресу жөніндегі Конвенциясын терроризммен күресу саласындағы негізгі халықаралық келісімдермен байланыстырып талдады.
Keywords: Шанхай ынтымақтастық ұйымы; Орталық Азия; аймақтық қауіпсіздік; сыртқы саясат; дипломатия, «Шанхай үрдісі»