Синтез и характеристика двойных теллуритов церия - Рустембеков, К.Т.; Бакибаев, А.А.; Дюсекеева, А.Т. (Изд-во КарГУ, 2011)
Мақалада қатты фазалық əдіспен церий мен теллур диоксидтері жəне магний (кальций, стронций) карбонатының əрекеттесуі нəтижесінде церийдің s-элементтерімен жаңа қос теллуриттерін алудың мүмкіндіктері көрсетілген. РФА əдісімен магний-церий теллуриті кубтық, ал кальций-церий жəне стронций-церий теллуриттері тетрагоналдық сингонияда кристалданатыны, олардың элементар ұяшықтарының көрсеткіштері, рентгендік жəне пикнометрлік тығыздықтары анықталды. 300–600 К аралығында қосылыстардың электр кедергісінің температурадан тəуелділігі зерттелді. Тəуелділік қисықтарында оларға мүлдем тəн емес секірулер байқалды, олар II текті фазалық түрленулерімен байланысты болуы мүмкін. This article demonstrates the possibility of obtaining of new double tellurites of cerium with s-elements from dioxides of cerium, tellurium and carbonates of magnesium (calcium and strontium) by solid-phase method. It was determined by X-ray-phase analysis that tellurite of magnesium-cerium crystallizes in cube, and tellurites of calcium-cerium and strontium-cerium crystallize in tetragonal singony correspondingly. The parameters of their elementary cell, X-ray and picnometric density have been determined as well. The temperaturedependence of electrical-resistance of these compounds has been studied at the temperature range 300–600 K. Sudden changes which are likely connected with the 2nd type phase transitions have been observed on dependence-curves.