Жезқазған мыс алыбын игеру тарихындағы Ө.Ә. Бөкейхановтың қызметі - Абдрахманова, К.Ж.; Бoдеев, К.Т.; Аралбай, С.М.; Ахатова, А.А. ("Акад. Е.А. Бөкетов ат. Қарағанды ун-ті" КЕАҚ баспасы, 2023)
Мақала белгілі тұлға, ғалым, геолог — Өкітай (Сергей) Әлиханұлы Бөкейхановқа (1910-1957) арнал- ған. Өкітай (Сергей) Әлиханұлы Бөкейханов — ұлт көсемі, белгілі қоғам және мемлекет қайраткері, ғалым, Ресей Мемлекеттік думасының депутаты, ХХ ғасырдың басындағы қазақ зиялыларының көш- басшысы, журналист, төре Әлихан Нұрмұхамедұлы Бөкейханның ұлы. Оның қызметі және тағдыры туралы, әсіресе туыстары репрессияға ұшырағаннан кейін мәліметтер өте аз табылған. Авторлар сирек кездесетін құжаттарды мұрағаттардан тауып, жариялауға дайындаған. Сонымен қатар ұсынылған жұ- мыстың басты кейіпкерін сипаттау үшін бұқаралық ақпарат құралдарындағы материалдар да талдан- ған.
Деятельность О.А. Букейханова в истории освоения Жезказганского медного гиганта
The activity of O.A. Bukeikhanov in the history of the development of the Zhezkazgan Copper Smelter
Keywords: Алаш; Әлихан Бөкейхан; Қазақстан; бұқаралық ақпарат құралдары; Жезқазған; Қаныш Сәтбаев; Қарсақпай; Ұлытау; геология; мыс кендері; Мәскеу; Үлкен Жезқазған; Орталық Қазақстан