Ювенальный правовой статус - Крестовская, Н.Н. (Изд-во КарГУ., 2010)
Мақалада ювеналды құқықтық мəртебеге (баланың құқықтық мəртебесіне) авторлық түсінік берілген. Баланың құқықтық мəртебесі — бұл құқықтың ерекше субьектісі — баланың құқықтары, міндеттері жəне жауапкершіліктерімен, қоғаммен жəне мемлекетпен кепілденген, позитивті құқық нормалары- мен көрініс тапқан динамикалық жүйе. Ювеналды құқықтық мəртебе құрылымына келесілер кіреді: ювеналды құқыққабілеттілік, əрекетқабілеттілік, деликтқабілеттілік; апатризм, политаризм, азаматтылық жағдайында көрініс табатын баланың келіп тоқтаған мемлекетімен қарым-қатынасы; баланың позитивті құқықтары мен міндеттері; баланың міндеттері мен жауапкершілігі; баланың құқықтары мен міндеттерін жүзеге асырудың қоғамдық жəне мемлекеттік кепілдіктері. Сондай-ақ қолайсыз немесе экстремалды жағдайлардағы балалардың мəртебесі бөлініп қарастырылған. The author definition and structure of juvenile legal status (legal status of a child) is given in the article. In author’s opinion, it is a dynamic system of legal rights, duties and responsibilities of a special legal subject (the child) expressed in the values of natural law and norms of positive law and assured by society and state. The structure of juvenile legal status includes a juvenile legal capacity and capability in their dynamics; citizenship (absence of citizenship, dual citizenship) of the child; natural and positive rights and freedoms of the child; duties and responsibility of the child; public and state guarantees of realization of children’s rights and duties. Substatuses of children in unfavorable conditions or extreme situations are selected.