Жалпы сөйлеу тілі дамымаған мектеп жасына дейінгі балалардың дыбыстық айтылуының бұзылуын түзету жұмыстары - Арбабаева, А.Т.; Серік, Г. (Е.А.Бөкетов атындағы Қарағанды унивенситеті, 2023)
Мақалада нейропсихология – мидың жергілікті зақымдануы негізінде психикалық процестердің ми механизмдерін зерттейтін психология ғылымының саласы туралы және баланың миының пластикалық сияқты артықшылығын пайдалану түзету жұмысының тікелей және айналып өту әдістерін қолдануға арналған түзету жұмыстары туралы айтылған. Нейропсихологиялық түзету - бұл бұзылған ми функцияларын қайта құрылымдауға және баланың ары қарай өз бетінше үйреніп, оның мінез-құлқын бақылай алатын компенсаторлық құралдарды жасауға бағытталған арнайы психологиялық әдістер кешені. Нейрокоррекциялық ойындар мен жаттығуларды ерте балалық шақтан жеке және топтық жұмыста, тек балалармен ғана емес, ересектермен де қолдануға болады. Нейропсихологиялық тәсіл қозғалыс арқылы баланың психикалық процестерінінің ауытқуын (зейін, есте сақтау, ойлау, сөйлеу және т.б.), эмоционалды-еріктік саласын түзетуді қамтиды.
Коррекция нарушений звукопроизношения у дошкольников с общей недоразвитием речи
Correction of sound reproduction disorders in preschoolers with general speech underdevelopment
Keywords: нейрокоррекция; логоритмика; артикуляциялық жаттығулар; фонетикалық ырғақ; психикалық процесс; графикалық-артикуляциялық