Қазақстандағы 1921–1922 жылдардағы аштыққа ұшырағандарға шетелдік қоғамдық ұйымдардың көмек көрсетуі - Қозыбаева, М.М.; Қоңқабаева, А.Н. (Академик Е.А. Бөкетов атындағы Қарағанды университеті, 2022)
Мақалада шетелдік қоғамдық ұйымдардың Қазақстандағы 1921–1922 жылдардағы ашаршылық кезеңіндегі ашыққандарға көмек көрсеткені туралы жазылған. Авторлар мақалада Америка көмек әкімшілігі, Достардың діни қоғамы (Квакерлер), Католик миссиясы, Халықаралық жұмыс комитеті, Қызыл Крест қоғамы және басқалары сияқты шетелдік қоғамдық ұйымдардың Қазақстанның аштыққа ұшыраған халқына көмек көрсетуге қосқан үлесін зерттейді. Сонымен қатар шетелдік ұйымдардың көмегі, азық-түлік және медициналық көмек көрсетілгені, балалар үйлері мен медициналық мекемелермен ынтымақтастық, қоғамдық тамақтандыруды ұйымдастырғанын атап өтеді. Сондай-ақ гуманитарлық ұйымдар арнайы келісімдер негізінде жұмыс істегенін, онда оларға темір жолдарды, автомобиль және ат көлігін, үй-жайлар мен қоймаларды, телеграф пен телефон байланысын тегін пайдалану құқығын қамтамасыз ету шарттарының белгіленгенін айтады. Олардың қызмет ету бағыттары, жұмыстың ерекшеліктері мен негізгі нәтижелері көрсетіліп, зерттелген. Авторлар мақалада шетелдік гуманитарлық ұйымдар аштыққа көмектесу ісінде үлкен үлес қосты деп тұжырымдайды, нәтижесінде бірлескен күш-жігер аштықтың салдарын жоюға және мыңдаған адамдарды өлімнен құтқаруға мүмкіндік берді.
Участие иностранных общественных организаций в оказании помощи голодающим в 1921–1922 годах в Казахстане
Participation of foreign public organizations in relief for the starving in 1921–1922 in Kazakhstan
Keywords: азамат соғысы; егіннің кемуі; жұт; ашаршылық; ашаршылыққа қарсы комиссиялар; шетелдік қоғамдық ұйымдар; гуманитарлық көмек; қоғамдық тамақтандыру; медициналық көмек; азық- түлік; ашаршылық зардаптары