Геометриялық есептерді шешуде оң сыңар ми қызметінің ерекшеліктерін қолдану - Мубараков, А.М.; Атаев, Б.К.; Мусайбеков, Р.К. (Қарму басп., 2018)
Мақалада адамның ми жарты сыңарларының қызметтерін зерттеген психологтардың жұмыстарына талдау жасалды. Соның нəтижесінде мидың сол жəне оң жақ сыңарларының қызметтерін тиімді үйлестіре отырып, геометриялық есептерге жаңаша көзқарас ұсынылып отыр. Педагогикалық тəжірибе көрсеткендей, қатаң математикалық əдістерді басшылыққа алатын оқушылар есеп шығару барысында визуалды-когнитивті əдістерді ескерусіз қалдырады. Мақалада қарастырылған есептер математикалық сауаттылық тестік тапсырмаларынан алынған. Есептерді шешуде қарастырылып отырған тəсілдерді əмбебап, күрделі есептерді де шешуге қолдануға болады.
Использование особенностей деятельности правого полушария мозга при решении геометрических задач
Using the right brain hemisphere features functions in solving geometric problems
Keywords: мидың оң жəне сол жақ сыңарлар; мидың жарты шарлары; визуалды іздеу; визуалданған есептер; есептерді визуалды тəсілмен шығару