Фосфонсірке қышқылы жаңғыштықты бəсеңдетуші құрал ретінде - Кенжетаева, С.О.; Сəрсембаева, А.Ш.; Файзуллина, І.К. (ҚарМУ басп., 2015)
Жаңғыштықты бəсеңдетуші құрал ретінде фосфонсірке қышқылы зерттелді. Зерттеу нəтижесінде фосфонсірке қышқылы антипирендердің 2 тобына, яғни қиын тұтанатын ағаштар алуды қамтамасыз ететін құралдарға жататыны табылды. Фосфонсірке қышқылы ерітіндісінің концентрациясы артқан сайын өрттен сақтау қасиеті де өсетіні анықталды. Ең жоғары антипирендік қасиет фосфонсірке қышқылының концентрациясы 30 % болғанда байқалады. Ерітіндінің концентрациясы одан əрі артқанда массаның жоғалуы тұрақты болады.
Фосфонуксусная кислота в качестве замедлителя горения
Phosphonoacetic acid as a flame retardant
Keywords: антипирендер; фосфорорганикалық қосылыстар; фосфиноксидтер; фосфонсірке қышқылы; жаңғыштықты бəсеңдетуші