Версионный метод исследования доказательств - Сембекова, Б.Р. (Изд-во КарГУ, 2011)
Дəлелдемелерді зерттеудің болжамдық əдісі дəлелдеуге жататын жағдайлардың дəлелдеу процесін қамтамасыз ету кезіндегі тиімді құрал болып табылады, себебі дəлелдеу субъектілерінің танымдық- ізденістік қызметі кезінде дəлелдемелерді табуға, жинауға, зерттеуге жəне ұсынуға қолайлы жағдайлар тудырады. Болжамдарды ұсыну жəне тексеру, дəлелдеуге жататын жағдайларды жүйелі, бірқалыпты, бағыттылы қолданудың əдісі ретінде, процессуалдық міндеттерді шешу кезіндегі тиімді əдістер мен тəсілдерді анықтайды, сондай-ақ болжаудың əдістерін қолдану кезіндегі тактикалық- стратегиялық сипаттарды анықтайды. Болжам жасау жəне оларды тексеру қылмыс оқиғасының объективті-субъективті ерекшеліктерін болжау модельдеу əдістері арқылы себеп-салдар, кеңістік уақыттық қатынастарды анықтау мақсатында жасалады. Versionnyy a method of research of proofs is an effective backer-up process of proving, because creates optimum terms for collecting, research and grant of proofs during searching — to cognitive activity of subjects of proving. Advancement and verification of versions as a method of the research of circumstances, subject proving, directed, successive and system determines effective facilities and methods of decision of tasks both judicial and taktiko — strategic character. Advancement and verification of versions is conditioned the methods of prognostication, designs objectively — human factors of event of crime for an exposure causally — consequence, spatially — temporal relations.