Новые возможности практического применения N-замещенных винилоксиэтиламинов - Кенжетаева, С.О.; Абдыгалимова, С.Ш.; Кенжетаев, Р.Р.; Ярославцева, Е.Д. (Изд-во КарГУ, 2012)
Винилоксиэтиламинді əр түрлі алкилгалогенидтермен əр түрлі қатынаста алкилдеу арқылы оның жаңа N-орынбасылған туындылары синтезделді. Синтезделген қосылыстарды асыл металдарды экстракциялық бөліп алу үшін қолданылатын реагенттер ретінде пайдалану мүмкіндігі зерттелді. Алынған қосылыстар жоғары электрондонорлы қасиетке ие бейтарап экстрагенттерге жататыны анықталды. Асыл металдарды үшіншілік аминдермен экстракциялау жағдайларын оңтайлау үшін металдың органикалық фазаға ауысу деңгейіне аминдер концентрацияларының өзгеруі жəне органикалық жəне сулы фазалардың қатынасы зерттелді. New N-substituted derivatives were synthesized by alkylation of vinyloxyethylamine by means of various alkyl halides in various ratios. There was investigated the possibility of application of compounds synthesized as reagents for extraction of noble metals. It was stated that compounds obtained were referred to neutral extragents as substances with high electron-donating ability. The effect of varying concentrations of amines in diluents and ratio of organic and aqueous phases on degree of metal transferring in the organic phase was investigated for optimization of conditions of noble metals extraction by tertiary amines.
New possibilities of application of N-substituted vinyloxyethylamines
Keywords: N-замещенные винилоксиэтиламины; экстракция аминами; благородные металлы; винилоксиэтиламин; ИК-спектроскопия; синтез Ν-бутилвинилоксиэтиламина; синтез Ν,Ν-дибутилвинилоксиэтиламина