Страницы истории Карагандинского государственного университета имени академика Е.А.Букетова: от Учительского института до университета (1938–1972 гг.) - Шотбакова, Л.К. (Изд-во КарГУ, 2011)
Мақалада Мұғалімдер институтынан Педагогикалық институтқа жəне университетке дейінгі Е.А.Бөкетов атындағы ҚарМУ-дың қалыптасу тарихы қарастырылады. Қарағанды облыстық мемлекеттік мұрағатының бай қорына сүйене отырып, 1938–1972 жж. кезеңіндегі университет тарихы баяндалады. Қарастырылып отырған кезеңдердегі Мұғалімдер, соңынан Педагогикалық институтқа айналуға қатысты нормативтік-құқықтық құжаттарға сараптама жасалады. Университет тарихы Орталық Қазақстандағы жоғары білім ордасының қалыптасуына айтарлықтай үлес қосқан адамдардың тағдыры арқылы көрсетіледі. This article discusses the stages of development of KSU named after E.A Buketov from Teachers to the Pedagogical Institute and the university. Traces the history of the university during the 1938–1972 period based on the extensive archival material deposited in the state archives of Karaganda region. Examines legal documents that were the reason of reorganizations undertaken during the study period in respect of Teachers, and then — Pedagogical Institute. History of the University can be traced through the lives of people who have made a significant contribution to the establishment of university education in Central Kazakhstan.
Keywords: КарГУ; история; высшее образование; высшая школа; история университета; Караганда; Учительский институт; педагогическое образование; училище; руководитель; обучение; годы войны; студенты; выпускники; учителя; послевоенные годы