Lozan’da kurulan dengelerin bozulmasıyla Kıbrıs sorunun başlaması - Zhumatayeva, D.N. (Ye.A.Buketov Karaganda State University Publ., 2013)
Kıbrıs 1878 yılında egemenlik hakkı Osmanlı Devleti’nde kalmak üzere, geçici olarak İngiliz yönetimine bırakılmıştı. Bu durum Birinci Cihan Harbine kadar sürdü. 29 Ekim 1914 tarihinde Osmanlı Devleti, İttifak Blok taraftarı olarak savaşa katılınca, bunu fırsat bilen İngiltere, 5 Kasın 1914’te Kıbrıs’ı ilhak ettiğini açıklamıştır. İngiltere’nin b tek yanlı ilhakı 1923’e kadar sürdü. Ancak Türkiye Cumhuriyeti ise 1923’te Lozan Antlaşmasıyla Kıbrıs’ın İngilizler tarafından ilhakını kabul etmiştir. Böylece 1960 yılına kadar Kıbrıs İngiliz egemenliği altında yaşayan ada statüsünde sürekli yeni gelişmelere sahne oldu. Yunanistan’ın ve Kıbrıs Rumlarının da çabasıyla adanın Yunanistan’la birleşmesi istenince, Kıbrıs’ta Türklerle Rumlara ve Türkiye ile Yunanistan arasında Kıbrıs uyuşmazlığı ve sorunu ortaya çıkmıştır.
Лозан конференциясында құрылған тепе-теңдіктің жойылуы жəне Кипр мəселесінің туындауы
Beginning of the Cyprus problem with changing of balances established in Lausanne
Keywords: Kıbrıs; Osmanlı Devleti; Türkiye; İngiltere; Yunanistan; Lozan Konferansı; Birinci Dünya Savaşı ve ada Türkleriyle Rumlar