Сартай батыр бастаған «Мың бала жорығы» - Кеңесов, Ж.К. (ҚарМУ басп., 2011)
Мақалада қазақ жеріне тұтқиылдан соққы жасап, қазақ халқын туған жерінен айырмақшы болған жоңғар басқыншыларының жетпіс мың əскеріне қарсы шыққан қазақ жауынгерлерінің құрамында өзінің «Мың бала» деген атауға ие болған қолымен, соғысқа қатысқан Сартай батыр жөнінде баяндалды. Автор ХVІІІ ғасырдағы туған елі мен жері үшін басын тіккен «Мың бала» қолымен жəне оны бастаған, есімі халық жүрегінде сақталған Сартай батыр жөнінде ауыздан ауызға жетіп, əкеден балаға мұра болып қалған мадақтау өлеңдерін, эпостарды, жырларды жəне т.б. мұрағат құжаттарындағы мəліметтермен салыстыра отырып, сол заманға тарихи сипаттама берген.
«Мың бала жорығы» под руководством Сартай батыра
«Meng Bala zhorygy» under Sartana Batyrev
Keywords: Кіші жүз; шекті руы; Ұлытау; жоңғарлар; Сартай батыр; жорық; Мың бала жорығы; дастан; көтеріліс-соғыс; жасақ; батырлар