Turizm sektöründe kriz yönetimi - Syzdykova, A.; Abubakirova, A.; Asan, D.; Kelesbayev, D. (Вестник Карагандинского университета, 2015)
Bu çalışmada kriz kavramı ve krizin turizm sektörüne olan etkileri incelenmiştir. Kriz, yönetim hatalarından kaynaklandığı gibi, bazen de yönetimin doğrudan bir hatası olmadan da üstelik çoğu zaman hiçbir uyarıda bulunmadan veya sinsi bir şekilde gelişerek ortaya çıkabilir. Farklı şekillerde ortaya çıkan kriz, bir taraf için tehdit unsuru iken, diğer bir taraf için fırsat sunabilmektedir. Turizmde kriz, bir ülke turizm sektörünün ya da bazı işletmelerin, kontrol edilemeyen doğal afetler, sosyo-ekonomik değişmeler, terör ve çatışma, yanlış politikalar veya yönetim hatalarıyla büyük zararlara uğramasını, hatta iflas tehlikesi ile karşı karşıya kalmasını ve bu sorunları çözmede yeni bir organizasyon yapısının arayışı içine girmesi durumu olarak tanımlanabilir. Kriz yönetimi ise doğal afet, terör, politik — ekonomik sorunlar gibi yüksek risk içeren ve öngörülmesi neredeyse imkânsız unsurların yok edilmesi, ya da en az hasarla atlatılmasını hedeflemektedir. Kriz dönemlerinde yöneticiler çok hızlı karar vermek zorundadır.
Туризм секторында дағдарысты басқару
Crisis management in the tourism sector
Keywords: turizm Sektörü; kriz; kriz Yönetimi