ХХ ғасырдың 30-80 жылдарындағы Оңтүстік Қазақстандағы денсаулық сақтау ісінің қалыптасуы мен даму тарихы - Алшыкенова, А.Т.; Асанова, С.С. (ҚарУ баспасы, 2022)
Кеңес үкіметінің орнауы кезеңінен бастап саясаттың негізгі басымдықтарының бірі ретінде кеңестік денсаулық сақтау жүйесін қалыптастыру қойылды. Бағдарламалық құжаттарда аурулардың дамуының алдын алу мақсатында сауықтыру және санитарлық іс-шараларға үлкен мән берілді. Елдегі эпидемияның орын алуына байланысты денсаулық сақтау ісі үлкен маңызға ие болды. Мақалада кеңес үкіметі кезеңіндегі Оңтүстік Қазақстан территориясындағы медициналық қызмет көрсету, денсаулық сақтау жүйесінің қалыптасуы және оның даму ерекшеліктері зерттелген. Сонымен бірге, авторлар денсаулық сақтау ісінің тенденцияларын: медициналық мекемелер мен медицина қызметкерлерінің қызметін, халыққа медициналық қызмет көрсету саласындағы жетістіктер мен мәселелерді, халықтың дәрі-дәрмектермен қамтылу деңгейін қарастырған.
История становления и развития здравоохранения в Южном Казахстане в 30–80 годы ХХ века
History of the establishment and development of health care in South Kazakhstan in the 30-80s of the 20th century
Keywords: Оңтүстік Қазақстан; денсаулық сақтау; денсаулық сақтау мекемелері; медициналық қызмет көрсету; тарих; медициналық кадрлар