Сулы-көмірлі сұйық отынды жағуды тəжірибелік стендте зерттеу - Құсайынов, Қ.; Шаймерденова, Г.М.; Алпысова, Г.К.; Танашева, Н.Қ.; Тілеубергенова, А.Ж. (Қарму басп., 2014)
Мақалада сулы-көмірлі сұйық отынды жағу кезіндегі отынның жану үрдісі барысының зерттеу нəтижелері ұсынылған. Зерттеу объектісі ретінде Шұбаркөл кен орнының көмірі мен одан алынған сулы-көмірлі сұйық отын қарастырылды. Отынның жану температурасының газдың жану температурасына тəуелділігі келтірілді. Жану пəрменділігін анықтау үшін өлшегіш аспап көмегімен сұйық отынның жану температурасы анықталды. Оңтайлы реагент-пластификаторды сулы-көмірлі сұйық отындағы үлестік құрамы анықталды — көмір:пластификатор:су = 60:1:39 %. Алынған сулы- көмірлі отынды жағу процесін зерттеу үшін эксперименталдық қоңдырғы жасалды.
Исследование горения водоугольного топлива на лабораторном экспериментальном стенде
Research of burning of water-coal fuel on a laboratory experimental stand
Keywords: сулы-көмірлі сұйық отын; реагент-пластификатор; газды форсунка; факелді жағу; қайнаған қабатта жағу; жану камерасы; жану температурасы