1837–1847 жылдары Кенесары хан басқарған ұлт-азаттық қозғалыс - Қаренов, Р.С. (Вестник Карагандинского университета, 2015)
Мақалада патша əскерлерінің жаппай шабуыл жасауынан Қазақстанның тəуелсіздігіне кауіп төнген шақта тарихи сахнаға шыққан Кенесары ханның бой көтеруінің маңыздылығы суреттелген. Ресейге қарсы қалжырататын қарулы күреске шығудың шындығын түсінген саясаткер ретіндегі Кенесары ханға сипаттама берілген. Кенесарының қазақтың үш жүзі руларының едəуір бөлігін өз туы астына біріктіре алғандығы көрсетілген. Кенесары ханның өз заманындағы ұлы қайраткерлер қатарынан орын алатындығы айтылған. Оның тұлғасына патша үкіметінің отарлаушы империясының жақтаушыларының өздері де таң қалатындығы айтылған.
Народно-освободительная борьба под предводительством Кенесары хана в 1837–1847 годы
People's liberation struggle under the leadership of Kenessary Khan in 1837–1847 years
Keywords: ұлт-азаттық қозғалыстар; кезең; саясат; басқару; тəуелсіздік; отарлық; шабуыл; ерлік; зерттеулер