«Ар-ұят» ұғымының философиялық мəні - Дронзина, Т.А.; Юнисов, Е.А.; Ракимжанова, С.К.; Маликова, А.М. (ҚарУ баспасы, 2021)
«Ар-ұят» ұғымы — жеке тұлғаның өзін-өзі танытудағы адамгершілік мəдени компоненттерінің бірі. Бұл құбылыс адамның əлемдегі экзистенциалдық жағдайының ерекшеліктерімен тығыз байланысты. Зерттеуде «ар-ұят» ұғымының адамзат өміріндегі ассоциативті үлгісі ұсыныла отырып, оның мағыналық компоненттері зерттелген. «Ар-ұят» ұғымын философиялық тұрғыдан қарастыра отырып, адамзат өміріндегі негізгі құндылық екендігі анықталған. Авторлар «ар-ұят» ұғымының философиялық мəнін талдаған.
Философский смысл понятия «совесть»
Philosophical meaning of the concept of conscience
Keywords: ар-ұят; ынсап; мейірім; қанағат; ізгілік; кісілік; құндылық; ұлттық сана