Значение и эффективность контроля за внутрипроизводственной деятельностью предприятия - Казбеков, Т.Б. (Изд-во КарГУ, 2011)
Менеджмент жүйесіндегі бақылаудың орны бөлекше екендігі көрсетілген. Кəсіпорын қызметіне бақылау жүргізу үдерісінің кезеңдері жеке қарастырылған. Өнім өндіруге жұмсалатын шығындарды бақылаудың маңыздылығына көңіл бөлінген. Бақылаудың аса маңызды қасиеті оның икемділігі екендігі дəлелденген. Фирмалар жəне компаниялар бөлімшелерінің қызметін талдаудың шетелдік тəжірибесі жалпыланған. Дəстүрлі «бақылау» ұғымымен қатар контроллинг тұжырымдамасының қалыптасуы зерттелген. АҚШ, Германия жəне ТМД елдеріндегі контроллинг модельдерінің ерекшеліктері салыстырыла талданған. The revenge of control in management system is allocated. Stages of process of control of enterprise activity reveal. The attention to the importance of control over expenses for production is paid. Such important property of control as flexibility is analyzed. Foreign experience of control over activity of divisions of firms and the companies is generalized. Formation of the concept of controlling is studied along with are traditional concept «control». Features of models of controlling of the USA, Germany and the CIS countries are compared.