Батыс Қазақстан ерте сармат мәдениеті қалыптасуының кейбір мәселелері - Тұрмахан, Н.Ж.; Байгунаков, Д.С. (Академик Е.А. Бөкетов атындағы Қарағанды университеті, 2024)
Мақала Батыс Қазақстан аумағындағы ерте сармат мәдениетінің қалыптасуы мен дамуына арналған. Қазіргі уақытта деректік база айтарлықтай өсіп, бұл кезеңді жаңа деңгейде қарастыруға мүмкіндік береді. Авторлар мақалада мәдениеттің қалыптасуы және кезеңнен кезеңге өту процесіндегі сабақтастық мәселелерін талдауға байланысты мәселелерді қарастыруға баса назар аударған. Жаңа деректер негізінде, ерте сармат мәдениетінің қалыптасу кезеңі б.д.д. VI-IV ғасырларға жатқызылады. Соңғы жылдары сармат мәдениеті мәселесіне қатысты жұмыстардың көлемі артып, жүйелі сипат алды. Мақала аясында ерте сармат мәдениеті қалыптасуы мен дамуы туралы зерттеушілердің негізгі көзқарастарын қарастыру ұсынылады.
Некоторые проблемы происхождения раннесарматской культуры в Западном Казахстане
Some problems of the origin of the Early Sarmatian culture in Western Kazakhstan
Keywords: сарматтар; Батыс Қазақстан; ерте сармат мәдениеті; қалыптасуы; жерлеу кешені; зерттелу тарихы; мерзімделуі; ерте көшпелілер мәдениеті; ерте темір дәуірі; археология