Производственные кластеры в категориях модели компенсационного гомеостата - Боуш, Г.Д.; Разумов, В.И. (Изд-во КарГУ, 2012)
Мақалада қарама-қарсылық қатынаста тұрған ішкі жүйелерден тұратын өндірістік кластерлерді (ӨК) гомеостатикалық жүйе ретінде түсіндіруге негізделген өндірістік кластерлер менеджментіне жаңадан көзқараспен қарау ұсынылады. Өндірістік кластерлердің мүмкін болатын компонентті құрамы мен оның типологиясы ұсынылған. Өндірістік кластер компоненттерінің өзара əрекеттесуінің мүмкін болатын нұсқаларына талдау жасалған. Осының негізінде өндірістік кластер дамуының сценарийіне сынақ жүргізілген. Категориялық жүйелік методология (КЖМ) мен динамикалық ақпараттық жүйе теориясы (ДАЖТ) аппаратының ӨК зерттеуге қолдану үшін оның болашағы ескерілген. In the article it is proposed new approach to management of industrial clusters (IC) based on their representation as homeostatic system including subsystems in relations of contradiction. It is presented possible componential content of IC and their typology. Analysis of possible variants of IC interaction is implemented. Scenarios of IC development are tested on this base. It is outlined perspectives for application of apparatus of categorial systemic methodology and dynamic information systems theory to research of IC