Ағылшын тілінде ауызша сөйлеуге үйретудің кейбір тиімді жолдары - Мажитаева, Ш.; Ажигенова, С. (ҚарМУ басп., 2016)
Мақала қазақ мектептеріндегі 5–6-сынып оқушыларын ағылшын тілінде ауызекі сөйлеуге үйретудің жəне сөйлеу тілін дамытудың кейбір тиімді жолдарын қарастыруға арналған. Ауызша сөйлеу — қатынас жасау процесінде адамның тіл амалдарын пайдалану арқылы пікір, ой білдіру əрекеті. Мектеп оқушыларының шетел тілінде сөйлеу тілін ойын ойнау, жұмбақ шешу, өлең айту, ребус-кроссворд шешу, бейнефильм көру жəне тағы басқа жолдар арқылы дамытуға болады. Ағылшын тілінде ауызша сөйлеуді меңгеруде мəтінмен жұмыстың да маңызы зор. Зерттеу барысында ауызекі сөйлесу тілін ұстарту жұмыстарының қатысымдық əрекет бағыты, оның ауызекі сөйлеу икемділіктері мен дағдыларын дамытудағы жүйесі нақтыланды. Тіл дамыту жұмысында жүргізілетін жаттығу жұмыстарының əдістемелік жүйесі жасалды.
Некоторые эффективные пути развития устной речи на английском языке
Some effective ways of development of oral speech in English
Keywords: ауызша сөйлеу; сөйлеу тілі; тиімді жолдар; монолог; диалог; тіл амалдары; мəтінмен жұмыс; жаңа технологияларды қолдану