Қасым Аманжолов поэзиясының көркемдік–эстетикалық ізденіс сипаттары - Хамзина, Қ.М.; Оспангалиева, М.Т.; Кадина, Ж.З. (ҚарУ баспасы, 2022)
Мақалада қазақ халқының дауылпаз ақыны Қасым Аманжоловтың шығармаларына жасалған талдау тұжырымдары мен нәтижелері берілген. Басты назарда автор шығармаларындағы пайдаланылған көркемдік тәсілдердің өзара байланысы, көркемдік–эстетикалық ізденістер жүйесі сараланған. Қаламгердің өзіне тән қолтаңбасы, асқан шеберлік нақыштары, стильдік даралығы талдау арқауына айналып, терең талқыланған. Зерттеу барысындағы талданған шығармаларда мазмұн мен пішін, тарихи шындық пен көркемдік шешім т.б. мәселелерге баса назар аударылған. Қасым Аманжоловтың өзіне тән шығармашылық стиліне арқау болған, өзі ұстаз тұтқан ұлы ақындардың тигізген әсері де сараланып өтілген. Сонымен қатар, мақалада Қасым Аманжолов тек лирик емес, ірі эпик ақын екені, яғни ақын поэзиясының өміршеңдігі, ақын мұрасының асқан құндылығы жайында айтылған.
Художественно-эстетические особенности в поэзии Касыма Аманжолова
Characteristics of the artistic and aesthetic analysis of the poetry of Kasym Amanzholov
Keywords: поэзия; ақын; шығарма; жанр; талдау