Отырар жəдігерлеріндегі ою-өрнектер - Жұмашова, А.А. (ҚарМУ басп., 2011)
Мақалада ежелгі жəне орта ғасырлардағы Отырар қаласының жəне онымен іргелес жатқан отырар-қаратау мəдениетіне жататын ежелгі қалашықтардың орнынан табылған заттардағы ою-өрнектер жəне ХІХ–ХХ ғғ. халық қолданбалы өнерінің жəдігерлері жүннен, ағаштан, сүйектен, металдан жасалған заттар мен зергерлік бұйымдардағы ою-өрнек түрлері зерттелген. Отырар өңірінен археологиялық қазба жұмыстары барысында табылған саздан жасалған құмыра, саптыаяқ, тостаған, табақ, хум, кесе т.б. ыдыстардағы, алтын, күміс, мыс теңгелердегі, шыныдан, металдан жасалған заттардағы отырар-қаратау мəдениеті деген атпен танылған əсем ою-өрнектер мен ұлттық қолөнеріміздің озық үлгілері ХІХ–ХХ ғғ. этнографиялық заттардағы ою-өрнектер қала мəдениеті мен экономикасы, ғылымы мен өнері, қоғамның дамуы жайында мол мағлұмат бере алатыны баяндалды. Қазақстанның музейлеріндегі қойылған осы заттардағы ою-өрнектерге қарап көшпенділер атанған қауымның ғылыми пайымы мен рухани өресі аса жоғары болғандығы байқалады.
Орнамент изделий Отрара
Ornament products of Otrar
Keywords: Қазақстан; Отырар; мəдениет; қолөнер; өю-өрнек; бұйым-мүліктер; құрал-саймандар; археологиялық зерттеулер; этнографиялық мұра; дəстүр; көне жазбалар