Шерқала тауы және Қызылқала қалашығының ономастикасы - Бердібек, А.Н. («Академик Е.А. Бөкетов атындағы Қарағанды ұлттық зерттеу университеті» КеАҚ баспасы, 2026)
Мақалада Маңғыстау облысы, Маңғыстау ауданы, Шетпе селосынан 17 км солтүстік-батыс бағытта орналасқан Шерқала тауы,Қызылқала қалашығы туралы айтылады. Шерқала тауы Маңғыстау облысының көрікті табиғи объектілерінің бірі болып, өзінің ономастикалық және тарихи-мәдени маңызы арқылы ерекшеленеді. Таудың атауы араб тілінен аударғанда «өрттей жанған қамал» деген мағынаны білдіреді, бұл оның ерекше көрінісі мен ландшафтық ерекшеліктерін айқын сипаттайды. Ономастикалық тұрғыдан қарағанда, Шерқала атауы құрамындағы компоненттер арқылы өңірдің географиялық, мәдени және тарихи контекстін көрсетеді.
Keywords: Шерқала; ономастика; Маңғыстау; турист; зерттеу; археология; тарихиономастикалық жүйе; атаудың шығу тегі; мәдени-тарихи мұра; өңірдің тарихи негізі