Трансұлттық элиталардың қалыптасуы және негізгі топтары мәселесінің кейбір тұстары - Смагулова, Г.М.; Тулеуова, Б.Т.; Қарсыбек, К.Т. ("Акад. Е.А. Бөкетов ат. Қарағанды ун-ті" КЕАҚ баспасы, 2023)
Мақала халықаралық қатынастар жүйесінде маңызды орын алатын әлемдік экономикалық саясаттағы трансұлттық элиталарға арналған. Көптеген зерттеушілер қазіргі кезде әлемдегі трансұлттық элита- ларды үш негізгі топқа бөліп көрсетеді: Ватикан, Ротшильдтер және Рокфеллерлер топтары. Авторлар да трансұлттық элиталардың басында тұрған осы негізгі үш топтың қалыптасуын, олардың бизнес са- ласындағы негізгі бағыттары және қаржы саясатын жүргізудің кейбір тұстары қарастырылған. Бұл топтардың тарихтары тереңде жатыр. Сол себепті олардың ұлттық экономикаға қарағанда қоғамдағы әлеуметтік-экономикалық белсенділігі өте жоғары. Қазіргі жаһандану заманында мемлекеттердің ұлт- тық экономикасының күш-қуаты трансұлттық компаниялармен байланысты. Басқаша айтқанда бизнес- элита өкілдері әлемдік экономикаға ықпал етеді, барысын өзгерте алады. Мемлекеттердің эконо- микасы олардың саяси, мәдени және әлеуметтік салаларымен тікелей байланысты екенін ескерсек, онда осы үдерісте трансұлттық компаниялар мен трансұлттық элиталардың қаншалықты маңызды рөл атқаратынын білу маңызды. Мақалада осы мәселенің кейбір тұстары көрсетіледі.
Некоторые аспекты формирования и проблемы основных групп транснациональных элит
Some aspects of the formation and problems of the main groups of transnational elites
Keywords: халықаралық қатынастар; жаһандану; трансұлттық элиталар; трансұлттық корпорациялар; Ватикан тобы; Ротшильдтер тобы; Рокфеллерлер тобы