РЕКОМБИНАЦИОННАЯ ЛЮМИНЕСЦЕНЦИЯ В КРИСТАЛЛАХ KDP-Cu2+ - Тагаева, Б.С.; Балтабеков, А.С.; Кукетаев, Т.А. (Изд-во КарГУ., 2009)
Мыс иондары қосылған KDP кристалдарының ТСЛ-ы зерттелді. Мыс иондары активация тəсілдеріне байланысты катиондық түйінді немесе түйінаралығын алмастырады. Алмас- тырғыш иондар жəне түйінаралық Cu2+ иондары матрицаның ақауларының термиялық тұрақтылығын арттыратындығы жəне ТСЛ-ң 140 К-гі жаңа шыңының пайда болуынан тағайындалды. KDP кристалдарында алмастырғыш Cu2+ иондарының болуы ТСЛ шыңында максимумы 240 К болатын жаңа шыңның пайда болуына əкеледі. Бұл болжам Cu+ орталықтарының құрылуымен түсіндіріледі. It is investigated ТL of the crystals KDP doped by cooper ions. The cooper ions occupy cationic units or interstitial depending on a way of activation. It is established, the Cu2+ as ions replacement and interstitial increase the thermal stability of a matrix defects and give the new ТL peak at 140 К. The presence of replacement ions Cu2+ in a lattice KDP results in occurrence of the new peak TL with a maximum at 240 К. It was show, that TL peak at 140 K is connected to disintegration of B-radicals. In pure crystals B-radicals are disintegrated at 100-130 K. The assumption is made, that in irradiated crystals the Cu+-centers are formed.
Keywords: рекомбинационная люминесценция; кристаллы KDP-Cu2+