Особенности учета затрат на отечественных и зарубежных предприятиях и фирмах - Калыков, А.К. (Изд-во КарГУ, 2011)
Отандық жəне шетелдік микроэкономика ілімінде қолданылатын шығындардың топталуы берілген. Басқару есебі жүйесіне енетін шығындардың олардың жіктелуі негізіне жататын көптеген əр алуан белгілермен сипатталатыны дəлелденген. Директ-костинг жүйесінде табыстар жөнінде есеп-ақпарат құру көп сатылы екендігі көрсетілген. Шығындар жəне нəтижелер есебі бес элементтерден тұратыны негізделген. Шығындар жəне нəтижелер есебінің ұйымдастырылуы директ-костинг жүйесіндегі осы элементтермен сəйкес жүргізілетіндігі қарастырылған. Өзіндік құнды жүз пайыздық дəлелдеу мен анықтауға мүмкіндік беретін калькуляция жүйесі болмайтындығы анықталған. Value of expenses, costs, cost prices as important economic categories is allocated. The grouping of expenses used in the theory of domestic and foreign micro-economics is given. It is proved that systems of the administrative account are characterized by many signs which it is possible to base on their classification. It is shown that at system direkt-kosting the scheme of construction of reports on incomes consists of five elements. The organization of the account of expenses and results according to system direkt-kosting on these elements is considered. It is underlined that there is such system калькулирования no expenses which would allow to define the cost price of a unit of production with absolute accuracy.