Теоретические основы скважинной геотехнологии добычи полезных ископаемых и практические рекомендации по ее использованию - Каренов, Р.С. (Изд-во КарГУ, 2011)
Пайдалы қазбаларды игерудің ұңғылық геотехнологиясының маңызы жəне ерекшеліктері ашылып көрсетілген. Аталған технология бойынша тəжірибелік-зерттеушілік жұмыстарды жүргізуге арналған полигонға қойылатын талаптары айқындалған. Беріктілігі əр алуан кен түрлерінің гидроқоспа күйіне келтіру тəсілдерінің жіктемесі көрсетілген. Минералды шикізат игерудің ұңғылық геотехнологиялық тəсілдерінің артықшылықтары зерттелген. Аталған технологияның шет елдерде халық шаруашылығы- ның əр түрлі салаларында қолдану мəселелері қарастырылған. Қазақстанда пайдалы қазбалардың кей- бір кен орындарын ұңғылық технология тəсілімен игерудің тиімділігіне көңіл бөлінген. Келешектегі негізгі кен технологиясы ретіндегі минералды шикізат игерудің болашағы жөнінде айтылған. The value and features of geotechnologies of mining operations are revealed. Requirements to the range intended for carrying out of skilled-experimental works on given technology are covered. Classification of ways of destruction of ores and rocks of a various fortress for their carrying out in a hydromix condition is suggested. The advantages of slitted geotechnological ways of extraction of mineral raw materials are studied. Questions of formation and application of the given technology in different spheres of a national economy abroad are considered. Attention is paid to efficiency of development of separate mineral deposits by the method of slitted geotechnologies in Kazakhstan. Perspectivity of such way of extraction of mineral raw materials as mining technology of the future is underlined.