Классикалық еуразияшылдық идеясы: қайнар көздері, қалыптасу жəне даму кезеңдері - Қаленова, Т.С. (ҚарМУ басп., 2013)
Мақалада классикалық еуразияшылдық идеясының қайнар көздері, қалыптасу жəне даму кезеңдері қарастырылды. Классикалық еуразияшылдық қоғамдық-саяси қозғалыс ретінде өткен ғасырдың жиырмасыншы жылдарының басында орыс эмигрант-ғалымдарымен қалыптастырылған. ХХ ғ. басындағы еуразияшылдық теориясының басты қырларына талдау жасалды. Классикалық еуразияшылдықтың негізгі даму кезеңдері ашылып көрсетілген. Еуразияшылдықтың іргесін қалаған Н.С.Трубецкой, П.Н.Савицкий, Г.В.Вернадский, Н.Я.Данилевский сынды ғалымдардың еңбектері зерттелді. Еуразияшыл-ғалымдар ұстанған «Еуразия — жағрапиялық, экономикалық жəне тарихи тұтастық» деген ой-тұжырымдаманың мəн-маңызы жан-жақты айқындалды. Еуразияшылдар еуразиялық халықтардың тек қана жағрапиялық тұтастығын ғана емес, сондай-ақ Еуразия халықтарының тарихи, экономикалық жəне мəдени өзара байланысы мен өзара əрекеттесуін талдады.
Классическая евразийская идея: истоки, этапы формирования и развития
Classical eurasian idea: sources, stages formations and developments
Keywords: Еуразия; идея; еуропоцентризм; өркениет; ориенталистика; славянофильдік; прототүріктер; номадтар; «тұрандық элемент»; татар-монғол езгісі; еуразияшылдық