Патшалық Ресейдің «бұратана» халықтарға, оның ішінде қазақтарға бағытталған білім беру саясаты - Аяған, Е.С.; Садықов, Қ.И. (ҚарМУ басп., 2015)
Мақалада патшалық Ресейдің «бұратана» халықтарға, оның ішінде қазақтарға бағытталған білім беру саясаты туралы айтылған. Авторлар осы білім беру саясатына Екатерина II тұсында шекаралас қазақ жерлерінде əр түрлі мектептердің оқу-тəрбие мазмұнына сипаттама берген. Оның ішінде мешіт жанында мұсылман мектептер мен медреселер ашылып қалыптасуына тоқталған. Онда білім алған қазақ балалары ресей оқу орындарында оқуын жалғастыруына жағдай жасалғаны туралы кеңінен сөз болған. Сондай-ақ Бөкей Ордасындағы Жəңгір ханның жаңа теңденциядағы мұсылмандық білімнің дамуына себеп болып ықпал еткеніне талдау жасалған.
Политика царской России, направленная на образование «инородцев», в том числе казахов
Tsarist Russia policy, aimed at the formation of «foreigners», including Kazakhs
Keywords: патшалық Ресей; Қазақстан; Бөкей Ордасы; Жəңгір хан; ислам мəдениеті; тəрбие; қазақ этносы; мектеп; білім беру; оқыту; ағартушылық; оқу орындары