Тұлғалар тағылымы және Бүркіт Ысқақұлы - Жағыпар, Ә.Б. ("Акад. Е.А. Бөкетов ат. Қарағанды ун-ті" КЕАҚ баспасы, 2023)
Мақалада ХХ ғасырдың 20-40 жылдары кеңестік биліктің жүргізген солақай саясатының салдарынан балалық балдырған шақтары ашаршылық, байларды кәмпескелеу және қуғын-сүргін зобалаңдарын көріп өскен жас толқын Бүркіт Ысқақұлының басынан кешкен жағдайлары баяндалған. Автор мақа- лада Бүркіт Ысқақұлы тұлғасын мысалға ала отырып, оның өмір жолын саралаған және сол кеңестік кезеңнің жүргізген саясатын талдаған. Елдегі жүргізіліп жатқан саясатты Абай кітаптары мен Алаш зиялылары еңбектерінен оқып түсінген бала Бүркіт тұлғалар тағылымын ала отырып, кеңестік кезеңде құрылған жастардың астыртын саяси ұйымын «ЕСЕП» партиясын (Елін сүйген ерлер партиясы) құ- руының алғышарттарын түсінуге мүмкіндік берген.
Образец для подражания:Буркит Искакулы
Personality lessons and Burkut Iskakuli
Keywords: тұлғалар тағылымы; Алаш идеясы; тәуелсіздік; ашаршылық; жастардың астыртын саяси ұйымы; ЕСЕП (Елін сүйген ерлер партиясы); ұлттық құндылық; ұлттық сана