Жылуалмастырғыштарды қалпына келтірудің жаңа технологиясы - Нүсіпбеков, Б.Р.; Хасенов, А.К.; Карабекова, Д.Ж.; Стоев, М.; Бейсенбек, А.Ж.; Қазанқап, Б.И. (KSU Publ., 2017)
Мақала жылуалмастырғыштарды қақтардан тазалаудың жаңа əдісіне арналды. Электргидравликалық технология — жылуалмастырғыш құбырлардың беттерінде пайда болған қақтарды жоюдың тиімді əдістерінің бірі. Қондырғының жұмыс істеу принципі сұйықтағы жоғары вольтті разряд кезінде қалыптасатын электргидравликалық эффект деп аталатын соққы толқыны эффектісін пайдалануға негізделген. Жұмыста ұсынылып отырған əдіспен жылуалмастырғышты өңдеудің параметрлері келтірілді. Күрделі пішінді құбырды тазалаудың əдістемесі баяндалды. Алынған нəтижелер ғылыми қолданылады жəне практикалық тұрғыдан қызығушылық тудырады. Электргидравликалық қондырғы металл құбыр өткізгіштердің ішкі беттерін (жылуалмастырғыш құбырлары, қазандықтар, бойлерлер, конденсаторлар, магистралдық құбыр өткізгіштердің жекелеген бөліктері жəне т.б.) қатты технологиялық қалдықтардан тазалауға қолданылады. Қондырғыны арнайы модификациялай отырып, металды құрылымдарды қатты металл емес қатпарлардан тазарту мақсатында (құймалық қоспалардың қалдықтарының бөлшектерінен), кəріз құбырларын тазалауда пайдалануға болады. Сонымен қатар қондырғы энергетикалық, тағамдық, металлургиялық, химиялық жəне өндірістің басқа да салаларында қолданыс табуы мүмкін. Электргидроимпульсты технологияның технологиялық үдерісі автоматтандыруға оңай бейімделеді жəне оған қызмет көрсету үшін арнайы мамандар қажет емес.
Новая технология для восстановления теплообменников
New technology for the recovery of heat exchangers
Keywords: электрогидравлическая технология; электрогидравлическая технология; межэлектродный промежуток; напряжение импульсов; метод очистки накипи